<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1640459746275399&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Lindab Suomi | Blogi

Yksinkertaistamme rakentamista

Ilmavirtasäätimen äänitaso ilmoitetaan usein väärin

By Pasi Sauvolainen, 3.4.2018 15:38

_U8A9073 copy2

Laitevalmistajan tuoteryhmäpäällikkönä osa ajastani menee eri valmistajien tuotteiden vertailemiseen. Urakoitsijan tavoitteena on tilata kaikki tuotteet samalta valmistajalta saman auton kyytiin työmaalle – tai ainakin mahdollisimman suuri osa tuotteista

Vaikka kaikki suunnittelijat eivät aina käytä tuotteitamme, löytyy meiltä kuitenkin useimmiten kohteeseen sopiva vaihtoehto. Jos laite ei käy suunnittelijalle, on syynä yleensä sen ulkonäkö tai erot laitteiden fyysisissä mitoissa. Entä jos suunnittelija tekeekin valinnan perustuen tekniseen tietoon, jonka osa valmistajista ilmoittaa väärin?

 

Harhaanjohtavaa tietoa äänitasoista

Viime aikoina tuotevertailumme kohteina ovat olleet ilmavirtasäätimet ja säätöpellit. Törmäsimme tässä yhteydessä erikoiseen tapaan esittää eräs tekninen tieto: ilmanvaihtokanavassa olevan ilmavirtasäätimen äänitasokäyrästö on ilmoitettu muodossa: ”äänenpainetaso huoneessa”!

Tämä tarkoittaa sitä, että ilmanvaihtokanavassa olevan laitteen äänitasosta on vähennetty huonevaimennus, vaikka laitteen jälkeen huoneeseen päin mentäessä tulee vastaan vielä äänenvaimennin, päätelaite ja väliin erinäinen matka ilmanvaihtokanavaa. Paikoitustiloissa tai muissa tapauksissa, joissa käytetään iris-tyyppistä säätöpeltiä päätelaitteena, tuollainen esittämistapa voi toimia – muissa tapauksissa ei.

 

Äänentehotasolla faktat kuntoon

Huonevaimennus pitäisi huomioida vain kerran, kun ilmanvaihtokanavan äänilähteet, vaimentimien vaimennusarvot sekä päätelaitteen vaikutus on laskettu tehotasona yhteen. Laskennassa on mahdollisuus suureen virheeseen, jos ilmavirtasäätimeltä vähennetään huonevaimennus ja sen lisäksi tehdään vähennys uudestaan vielä päätelaitteeltakin. Näin päädytään tilanteeseen, jossa ilmavirtasäätimen äänitaso ilmoitetaan väärin.

Lindab ilmoittaa käyrästöissä äänitasot äänentehotasona (Lw). Tuolloin laskenta voidaan suorittaa ketjuna päätelaitteelle asti ja sen jälkeen vähentää suunnittelijan määrittämä huonevaimennus. Se ei aina ole 4 dB, eikä vaimennuspinta-ala ole aina 10 m2 Sabinea vastaava määrä.

Suunnittelija, istu alas, ota kuppi kahvia, ja laske sitten korkeuskertoimien kautta näistä IMS-laitteiden äänenpainetasoista äänentehotasot, ja niistä A-painotettu kokonaistaso. Onko huonevaimennus 4 dB vai jotain ihan muuta?

Saatat yllättyä pahemman kerran.

 

Haluatko lisätietoja? Kysy asiantuntijaltamme

Topics: ilmavirtasäädin, ilmanvaihto, äänitaso

Pasi Sauvolainen

Ilmanvaihtotekniikan kävelevä encyclopedia ja rautainen asiantuntija. Jos IV-projektit ja niiden suunnittelu on leipälajisi, lisää Pasi ystäväpiiriisi. Pasi toimii Lindabin ilmanvaihtoratkaisujen tuoteryhmäpäällikkönä.
pasi.sauvolainen@lindab.com
Verkostoidutaan:

Etsi blogista

Tilaa blogijulkaisumme sähköpostiisi

Seuraa meitä

Uusimmat

Blogimme

Tarkoituksena on antaa sinulle vastauksia sekä tietoa yhtiöstämme pintaa syvemmältä. Tarkastelemme rakennus- ja taloteknisen alan ajankohtaisia teemoja eri näkokulmista. Kerromme ratkaisuista, joilla täytetään mukavuuteen, yksinkertaisuuteen ja energiatehokkuuteen liittyvät vaatimukset.