<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1640459746275399&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Lindab Suomi | Blogi

Yksinkertaistamme rakentamista

Mitä ovat laadukkaat ilmanvaihtokanavistot?

By Pasi Sauvolainen, 30.1.2018 11:20

laadukkaat ilmanvaihtokanavat.jpg

Ilmanvaihtokanavistot mielletään usein ilmanvaihtojärjestelmän yksinkertaisimmaksi osaksi, ja ajatellaan, että ilmanvaihtokanavien laadussa ei ole juurikaan eroja valmistajien välillä. Komponenttien laadussa on kuitenkin suuria eroja. Alhaisten tiiviysluokkien kanavat lisäävät vuotoilmaa ja siten energiankulutusta sekä kustannuksia.

Raaka-ainehintojen noustessa tuotteita on ryhdytty etsimään ympäri Eurooppaa. Toimitetuissa järjestelmissä saattaa olla tuotteita jopa useilta eri valmistajilta. Yleensä näitä tuotteita ei ole testattu pohjoismaisten vaatimusten mukaisesti. 

Tiiviystestatut ilmanvaihtokanavistot

Käyttämällä oikein testattuja kanavistoja varmistetaan energiatehokkuus sekä matalat melutasot. Lindab on ainoa valmistaja Suomen markkinoilla, joka valmistaa itse kaikki kanavajärjestelmän osat. Ilmanvaihtojärjestelmän laadunvalvonta on siten kokonaisuutena varmistettu. 

Kanavistoille ei ole vielä harmonisoitua eurooppalaista standardia, joten tuotteita ei saada CE-merkittyä. Kanavistoille löytyy sen sijaan tyyppihyväksyntävaatimukset Ruotsista ja Suomesta. Molemmissa on samat toleranssit, materiaalivaatimukset ja tiiveysluokat. Ainoana erona on tiiviystestaus.

 

Suomalainen vs. ruotsalainen tiiviystestaus

Suomalaisessa standardissa Ilmastointikanavien lujuus ja tiiviys SFS 3542- mitataan yksittäisistä komponenteista, jotka ovat tulpattuina molemmista päistä. Siten testaus ei huomioi kahden komponentin välisen liitoksen tiiviyttä, joka ilmastointikanavistossa on huomattavasti vaativampi kohta kuin osan hitsaussaumat. 

Ruotsalaisessa tyyppihyväksynnässä käytetään eurooppalaista EN 12237-standardia ja testataan asennettua kanavistoa, jossa on useita erilaisia kanavia ja kanavaosia useammassa eri koossa.

Suomen Standardisoimisliiton kuvaus SFS EN 12237:stä sanoo seuraavaa: "Tämän standardin tavoitteena on saavuttaa vaadittava mekaaninen lujuus ja vuototaso asennetun kanaviston tarkoituksenmukaisen toiminnan varmistamiseksi. Tämä standardi on tarkoitettu erityisten asennusten testaukseen kuten myös yleensä tuotesarjoille asennuskohteessa tai laboratorio-olosuhteissa."

Käyttämällä tätä mittaustapaa olemme varmistaneet, että tiiveys toteutuu myös asennetuissa kanavistoissa. Lindabin tapauksessa tämä tiiviysluokka on D, ja nimenomaan asennettuna.

Yksittäisissä projekteissa olemme testanneet projekteihin myös E-luokan tiiveyden alle 160 mm kanaville. Ilmastointikanaviston osissa käyttämämme tuplatiiviste mahdollistaa erittäin hyvän tiiviyden.

ilmastointikanaviston-tiiviys-takaa-kustannustehokkuuden.jpg

Ilmanvaihtokanaviston Eurovent-sertifiointi

Nyt kanavistoille on saatavana myös Eurovent-sertifiointi, joka varmistaa yhtenäisen laatutason koko Euroopan alueella. Lindabin kanavajärjestelmä on testattu sertifiointia varten Suomessa VTT:n toimesta.

Testatut kanavistot täyttivät asennettuina kirkkaasti D-tiiviysluokan vaatimukset jopa 5000 Pa alipaineella. Tulemme lisäämään Eurovent-logot pakkauksiimme tämän vuoden aikana merkiksi laadukkaasta ilmanvaihtojärjestelmästä. 

Kysy lisätietoa UltraLink -teknologiasta

 

Topics: sisäilma

Pasi Sauvolainen

Ilmanvaihtotekniikan kävelevä encyclopedia ja rautainen asiantuntija. Jos IV-projektit ja niiden suunnittelu on leipälajisi, lisää Pasi ystäväpiiriisi. Pasi toimii Lindabin ilmanvaihtoratkaisujen tuoteryhmäpäällikkönä.
pasi.sauvolainen@lindab.com
Verkostoidutaan:

Etsi blogista

Tilaa blogijulkaisumme sähköpostiisi

Seuraa meitä

Uusimmat

Blogimme

Tarkoituksena on antaa sinulle vastauksia sekä tietoa yhtiöstämme pintaa syvemmältä. Tarkastelemme rakennus- ja taloteknisen alan ajankohtaisia teemoja eri näkokulmista. Kerromme ratkaisuista, joilla täytetään mukavuuteen, yksinkertaisuuteen ja energiatehokkuuteen liittyvät vaatimukset.