<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1640459746275399&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Lindab Suomi | Blogi

Yksinkertaistamme rakentamista

Mitä tekemistä ultraäänellä on energiatehokkaan ilmanvaihdon kanssa?

By Janne Nordling, 10.4.2017 8:57

ultralink_pr.jpg

Rakennus- ja taloteknisellä alalla puhumme paljon innovaatioista, ja tämä termi esiintyy joka puolella messuista medioihin ja seminaareista käytäväkeskusteluihin. Mutta ymmärtääksemme innovaatioiden merkityksen, emme voi puhua pelkästään tekniikoista, vaan meidän on osoitettava mitä hyötyä siitä on kyseisen innovaation käyttäjälle, ja mietittävä niiden merkitystä myös laajemmassa mittakaavassa.  

Ihmiskuntana olemme siirtyneet hevoskärryistä autoihin, amfiteattereista televisioon, kirjeistä kännyköihin ja vinyyleistä striimaukseen. Nyt olemme ottamassa uutta kehitysaskelta ilmanvaihtoteollisuudessa. Tämän kirjoituksen otsikko saattaa aluksi vaikuttaa kaukaa haetulta, mutta vastaus siihen on paljon loogisempi kuin saatat ajatella.

Viimeisten 5 vuoden sisällä on tehty ennätysmäärä energiatehokkuuteen liittyviä aloitteita ilmastopolitiikan saralla. Koventuneet energiansäästövaatimukset sekä sisäilman laadun parantamiseen keskittyminen luovat kysyntää uusille teknologioille ja innovaatioille, jotka auttavat vähentämään energian kulutusta rakennuksissa. Tässä yhteydessä ultraääni tulee mukaan kuvaan.

Rakennukset ovat merkittävä energiankuluttaja

Tiesitkö, että rakennukset aiheuttavat 40% energiankulutuksesta ja 36% hiilidioksidipäästöistä EU:n sisällä? Se on suuri osuus, ja EU:ssa onkin ryhdytty toimiin uusien säännöksien muodossa. Näiden tavoitteena on vähentää energiankulutusta 20%:lla vuoteen 2020 mennessä. Suomessa menemme kohti "lähes nollaenergiarakentamisen" aikakautta ja olemme eturintamassa energiatehokkuuspolitiikan saralla. Uusien EU-säädösten mukaan kaikkien uudisrakennusten on täytettävä vähimmäisvaatimukset ja niissä tulee hyödyntää vaihtoehtoisia, erittäin tehokkaita energialähteitä ja järjestelmiä.

Pelkkä lainsäädäntö ei takaa optimaalisia tuloksia. Tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitsemme kyvykkyyttä toimia ja ajatelua boksin ulkopuolelta. Yksi osa-alue, jossa vaihtoehtoinen ajattelu voi parantaa tehokkuutta ja ympäristövaikutuksia on ilmanvaihto. Meillä tulee olla rohkeutta haastaa perinteisiä toimintamalleja ja vanhoja tapoja löytääksemme uusia mahdollisuuksia.

Vanha tekniikka ei vastaa nykypäivän vaatimuksiin

Koventuneet energiansäästövaatimukset ovat lisänneet tarpeenmukaisten ilmanvaihtojärjestelmien käyttöä rakennuksissa. Tähän asti ilmavirtaa iv-järjestelmässä on mitattu perinteisellä ilmavirtasäätimellä, joiden ongelmana on pölyn kertyminen kanavassa olevien mittayhteitten aukkoihin heikentäen ilmamääräsäätimen toimintaa. Vanha tekniikka ei ole optimaalinen nykyaikaisissa ilmanvaihtojärjestelmissä. 

Lindabilla otamme haasteet innolla vastaan, ja sen sijaan että olisimme miettineet päämme puhki mittayhteen kokoa tai sijoittamista kanavaan, lähdimme hakemaan toisenlaista ratkaisua. Vakaan, tarkan ja helposti luettavan mittalaitteen avulla luomme uudenaikaisen ilmanvaihtojär-jestelmän. Lindab-UltraLink-landingpage-product-1.png

Ultraääni = win-win

Mitä jos ilmanvaihtojärjestelmän mittauslaitteessa ei olisikaan pölylle altista ja ja painehäviötä aiheuttavia tekijöitä? Tämän kaltaisen järjestelmän edut eivät rajoitu pelkästään energiatehokkuuteen, vaan järjestelmä mahdollistaa myös huoltovapaan ylläpidon. 

Ultraäänen avulla ilmavirtaa voidaan mitata erittäin tarkasti ilman painehäviötä. Teknologia optimoi ilmamäärän sekä ilmanvaihtojärjestelmän kokonaistehokkuuden varmistamalla keskeytymättömän ilmavirran pienemmillä painehäviöillä. Tämän takia ultraäänen hyödyntäminen mittaustapana on kullanarvoista. Mittaus tapahtuu kanavan pinnasta ultraäänellä, eikä kanaviston likaantuminen vaikuta mittaukseen ja säätöön. Mittaus on erittäin tarkka jopa 0,5 m/s kanavanopeudella aina 20 m/s saakka - ja vielä 0,1 m/s kanavanopeudella mittaepätarkkuus on alle 10%. Tarkan mittauksen avulla voimme käyttää pienempiä ilmavirtoja ilmanlaadun salliessa ja siten vähentää energian käyttöä ilmanvaihtojärjestelmässä, esimerkiksi yöaikaan ja viikonloppuisin. Tämä myös auttaa säästämään ilmanvaihtojärjestelmän säätöön kulutettavaa aikaa ja rahaa, joka tuo suoraa hyötyä kiinteistön omistajalle. Tulo ja poistoilma ovat molemmat suunnitelluissa arvoissa myös kanaviston likaantuessa. Laite ei vaadi huoltotoimenpiteitä eikä ilmamääräsäätimen säätöosaamista huoltohenkilökunnalta. Win-win ympäristön ja talouden kannalta.

Olemme olleet yhteydessä lukuisiin huoltoliikkeisiin ja kiinteistönomistajiin, joilta saadun palautteen mukaan uudenaikaiselle, vanhat IMS-laitteet korvaavalle ratkaisulle on selkeä tarve. Kuten jo alussa mainitsin, ilmanvaihdon ja ultraäänen yhdistämisessä on järkeä. Jos haluat kuulla lisää patentoidusta UltraLink teknologiasta, ja siitä kuinka se soveltuisi projektiisi niin autamme mielellämme. 

Kysy lisätietoa UltraLink -teknologiasta

 

Topics: energiatehokkuus, ilmanvaihto, talotekniikka

Janne Nordling

Janne vastaa Lindab Suomen myynnistä ja markkinoinnista. Ihmisten parissa viihtyvä ja kiihtyvä talotekniikka - ja rakennusalan ammattilainen vuosikymmenten kokemuksella, joka ei jää laakereilleen makaamaan.
janne.nordling@lindab.com
Verkostoidutaan:

Etsi blogista

Tilaa blogijulkaisumme sähköpostiisi

Seuraa meitä

Uusimmat

Blogimme

Tarkoituksena on antaa sinulle vastauksia sekä tietoa yhtiöstämme pintaa syvemmältä. Tarkastelemme rakennus- ja taloteknisen alan ajankohtaisia teemoja eri näkokulmista. Kerromme ratkaisuista, joilla täytetään mukavuuteen, yksinkertaisuuteen ja energiatehokkuuteen liittyvät vaatimukset.