<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1640459746275399&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Lindab Suomi | Blogi

Yksinkertaistamme rakentamista

Säteilypaneelien lämmitys- ja jäähdytystehoon vaikuttavat tekijät

By Pasi Sauvolainen, 1.6.2017 10:07

Vapaa-asenteinen re'itetty säteilypaneeli

Nykyaikaiset jäähdytys- ja lämmityspaneelit ovat korvanneet monissa kohteissa aktiivipalkit. Vedottomuus ja äänettömyys ovat paneelien merkittäviä etuja. Rakennusten ulkoseinä- ja ikkunarakenteiden parantuessa myös paneelien tehot ovat riittävät useimpiin kohteisiin.

Periaatteessa säteilypaneeli on yksinkertainen laite, jonka teho määräytyy pinta-alasta sekä pintalämpötilasta. Kaikki laitemallit, joissa on sama pinta-ala ja sama pintalämpötila, siirtävät saman määrän energiaa riippumatta siitä mikä niiden sisäinen rakenne on. Lindab käyttää laserhitsausta kiinnittämään kupariputket alumiiniseen säteilypintaan.

Asennustapa vaikuttaa merkittävästi kattosäteilijän tehoon

Laitteen asennustapa tuo kuitenkin muuttujaksi paneelin yläpuolisen tehon. Jos paneeli on eristämätön, sen yläpuolisesta pinnasta siirtyy energiaa säteilyn kautta kattopintaan. Myös konvektion osuus on suuri paneelin yläpinnalta. Lämmitystilanteessa lämpö nousee ja kerrostuu paneelin päälle ja jäähdytystilanteessa huoneilma jäähtyy paneelin päällä ja valuu paneelin reunojen yli alas. Sekoittavalla ilmanjaolla saadaan lämmin ilmamassa liikkeelle katosta.

vapaa-asenteiset jäähdytyspaneeli ja lämmityspaneeli

[Kuva 1:vapaa-asenteiset jäähdytyspaneeli ja lämmityspaneeli]

Edellä mainittu pätee, kun paneeli on vapaa-asenteinen eli riippuasenteinen ilman alakattorakenteita paneelin ympärillä. Alakattoon integroidun paneelin tapauksessa lämmin ilma ei pääse vaihtumaan alakatossa. Lämpötila alakattotilassa lähenee paneelin pinta-lämpötilaa tai saavuttaa sen ja yläpinnan luovuttama teho pienenee merkittävästi. Ilmanvaihtokaan ei pääse sekoittamaan alakattotilaan kerrostunutta ilmaa.

alakattoasenteiset jäähdytyspaneeli ja lämmityspaneeli

[Kuva 2: Alakattoasenteiset jäähdytyspaneeli ja lämmityspaneeli]

Jäähdytystilanteessa paneeli säteilee yläpuoleltaan alakattotilaan, mutta konvektion osuus jää pois, kun jäähtynyt ilma paneelin päällä ei pääse siirtymään alapuoliseen tilaan.

Pääosa laitevalmistajista ilmoittaa tuotteelleen vain yhden tehon vapaa-asenteisena, jolloin muissa asennustavoissa on suuri riski mitoitusvirheisiin.  

Eristetyt säteilypaneelit

Tietyissä tapauksissa paneelit lämpöeristetään yläpuolelta. Tällä voidaan haluta ehkäistä kerrostumista paneelin yläpuolella. Paneelin päälle voidaan asentaa eriste myös akustisista syistä. Vapaa-asenteisena huoneääntä saadaan vaimennettua paneelin ja katon välissä. Jos paneeli on rei’itetty ja ääni pääsee läpäisemään paneelin alapuolelta, myös sitä kautta saadaan merkittävästi parannettua huonevaimennusta.

Eristetty paneeli ei siirrä energiaa yläpuolelta, vaan teho tulee ainoastaan alapinnasta säteilyn ja konvektion avulla.

Eristetty jäähdytyspaneeli ja lämmityspaneeli

[Kuva 3: Eristetty jäähdytyspaneeli ja lämmityspaneeli]

Rei'itetyt eristämättömät säteilypaneelit

Jäähdytystilanteessa vapaa-asenteisen paneelin tehoa voi merkittävästi tehostaa rei’ityksellä, jos paneelin rakenne on sellainen, että paneelin päällä jäähtynyt ilma pääsee virtaamaan paneelin läpi. Rakennetta voidaan hyödyntää myös huonevaimennusta parantamaan, koska ääni läpäisee paneelin. Jos paneelin päälle kattopintaan asennetaan vaimennusmateriaali, ääni vaimenee paneelin ja katon välissä.

rei’itetyt vapaa-asenteiset jäähdytyspaneeli ja lämmityspaneeli.png

[Kuva 4:Rei'itetyt vapaa-asenteiset jäähdytyspaneeli ja lämmityspaneeli]

Lindabin Atrium Plana säteilypaneelit

Tarjoamme ratkaisun kaikkiin asennustapoihin. Vapaa-asenteinen Atrium Plana rei’itettynä on markkinoiden tehokkain jäähdytyspaneeli usean kymmenen prosentin marginaalilla seuraavaan paneelimerkkiin. Paneelien ääniabsorbtio-ominaisuudet on mitattu kattavasti huhtikuussa 2017 Zennerin akustiikkalaboratoriossa Helsingissä.

Esitämme ainoana valmistajana todelliset lämmitys- ja jäähdytystehot eri asennustavoissa.

www.lindQST.com sivustolla voit mitoittaa yksittäiset ja sarjakytketyt paneelit kohteen todellisilla mitoitustiedoilla.

Haluatko lisätietoja? Kysy asiantuntijaltamme

 

Topics: lämmitys- ja jäähdytys, ilmastointi, säteilypaneeli, energiatehokkuus, talotekniikka

Pasi Sauvolainen

Ilmanvaihtotekniikan kävelevä encyclopedia ja rautainen asiantuntija. Jos IV-projektit ja niiden suunnittelu on leipälajisi, lisää Pasi ystäväpiiriisi. Pasi toimii Lindabin ilmanvaihtoratkaisujen tuoteryhmäpäällikkönä.
pasi.sauvolainen@lindab.com
Verkostoidutaan:

Etsi blogista

Tilaa blogijulkaisumme sähköpostiisi

Seuraa meitä

Uusimmat

Blogimme

Tarkoituksena on antaa sinulle vastauksia sekä tietoa yhtiöstämme pintaa syvemmältä. Tarkastelemme rakennus- ja taloteknisen alan ajankohtaisia teemoja eri näkokulmista. Kerromme ratkaisuista, joilla täytetään mukavuuteen, yksinkertaisuuteen ja energiatehokkuuteen liittyvät vaatimukset.