<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1640459746275399&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Lindab Suomi | Blogi

Yksinkertaistamme rakentamista

Säteilypaneelien tehomittaukset laboratoriossa

By Pasi Sauvolainen, 22.5.2018 15:29

iso paja aula säteilypaneeli lindab

”Saadaanko teidän paneeleista oikeasti noin paljon tehoa?” Kysymys tulee vastaan lähes päivittäin. Vastataksemme siihen katsotaanpa läpi seuraava esimerkki Atrium Plana -säteilypaneelin ominaisuuksista.

Pääkaupunkiseudulle rakentuvan suuren toimistorakennuksen työselitykseen oli kirjattu valittavien säteilypaneelien tehomittaus puolueettomassa laboratoriossa. Tämä on hyvä tapa suurissa hankkeissa varmistua valitun tuotteen laadusta. Kustannukset voidaan sisällyttää säteilypaneelien hankintahintaan.

Keskusteluissa tilaajan kanssa ilmeni, että vastaavia säteilypaneelien mittauksia on teetetty aiemminkin, eikä luvattuja tehoja ole aina saatu. Paneelit toimitettiin Zennerin laboratorioon Helsinkiin. Laboratorio valikoitui akkreditoinnin, nopean toimitusajan ja sopivan sijainnin vuoksi. Tilaaja halusi tarkastaa mittausjärjestelyn paikan päällä laboratoriossa.

Kohteessa on kaksi 900 x 2200 mm paneelia kytkettynä sarjaan. Suurin osa paneeleista on 1-piirisiä jäähdytyspaneeleita, mutta 2-piirisiä lämmitys-/jäähdytyspaneeleitakin on lähes 400 kpl. Testatut paneelit olivat 2-piirisiä perforoituja paneeleita, joissa on lyhyempi ja pidempi piiri. Piirien kytkentä valitaan tehotarpeen mukaan lämmitykselle ja jäähdytykselle. Kohteessa 2-piirisistä paneeleista halutaan maksimiteho lämmitystilanteessa. 1-piirisissä jäähdytyspaneeleissa on vastaavasti reilusti jäähdytystehoreserviä.

Atrium Plana-säteilypaneelissa perforoinnista on hyötyä kahdella tapaa: tehot lisääntyvät sekä ääni läpäisee paneelin parantaen huonevaimennusta. Mitatut absorptiokertoimet löytyvät kotisivuiltamme. Teholisäystä voidaan hyödyntää kesän kosteina päivinä kastepisteen noustessa. Atrium Planasta perforoituna saadaan 17 °C menovedellä sama teho kuin peruspaneeleista 15 °C menovedellä!

Kohteen sisäilmaluokka on S1, joka tarkoittaa 24,5 °C huonelämpötilaa mitoitustilanteessa. Jäähdytysmenoveden lämpötila on 15 °C ja lämmityksessä menoveden lämpötila on 40 °C. Virtaamat ovat 0,029 l/s jäähdytyksessä ja 0,041 l/s lämmityksessä.

Sarjakytkennässä jäähdytystehoksi tuli 470 W dT 8 K eli 119 W/m2. Tällä paneelimallilla tehoa saadaan 20-30 % enemmän, kuin muista Suomessa myytävistä paneeleista on esitteiden mukaan saatavissa.

Tehot vastaavat tarkasti Lindabin www.lindqst.com -mitoitussivuston tuloksia.

Teetimme myös ylimääräisen mittauksen, jossa seinähajottaja puhaltaa tuloilman paneelin alapintaa pitkin huoneeseen. Paneelin jäähdytysteho kasvoi noin 10 %.

lämmitys jäähdytys

Suosittelemme rakennuttajia ja suunnittelijoita vaatimaan puolueettomia mittaustuloksia säteilypaneeleista. Esitteiden taulukoista jää valitettavan usein ilmoittamatta tarkemmat tiedot mittausolosuhteista ja tätä tietoa tarvitaan paneelien ominaisuuksia vertailtaessa ja ratkaisuja optimoitaessa.

Lisätietoja paneeleista antaa allekirjoittanut, Pasi Sauvolainen.

Lukuvinkkinä myös aikaisempi blogikirjoituksemme säteilypaneelien lämmitys- ja jäähdytystehoon vaikuttavista tekijöistä.

 

Topics: säteilypaneeli, sisäilma

Pasi Sauvolainen

Ilmanvaihtotekniikan kävelevä encyclopedia ja rautainen asiantuntija. Jos IV-projektit ja niiden suunnittelu on leipälajisi, lisää Pasi ystäväpiiriisi. Pasi toimii Lindabin ilmanvaihtoratkaisujen tuoteryhmäpäällikkönä.
pasi.sauvolainen@lindab.com
Verkostoidutaan:

Etsi blogista

Tilaa blogijulkaisumme sähköpostiisi

Seuraa meitä

Uusimmat

Blogimme

Tarkoituksena on antaa sinulle vastauksia sekä tietoa yhtiöstämme pintaa syvemmältä. Tarkastelemme rakennus- ja taloteknisen alan ajankohtaisia teemoja eri näkokulmista. Kerromme ratkaisuista, joilla täytetään mukavuuteen, yksinkertaisuuteen ja energiatehokkuuteen liittyvät vaatimukset.