<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1640459746275399&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Lindab Suomi | Blogi

Yksinkertaistamme rakentamista

Vaimennettu ilmanvaihto luo viihtyvyyttä

By Piia Kyrönlahti, 27.11.2017 12:24

rakennusten ääniolosuhteet.png 

”...Taas lähes kahdeksan tuntia työtä näyttöä tuijottaen, avokonttorissa. Stressi tuntuu painavan päälle, kun deadline lähestyy minuutti minuutilta. Näytön valo tuntuu silmiäsärkevän kirkkaalta, aamun palelu vaihtunut tuskaiseen kuumuuteen. Järkevään ajatteluun tarvittava happi tuntuu loppuvan huoneesta, vaikka ilmastointi toimii huminasta päätellen kovalla teholla.”

Kuvattu tilanne voisi olla mistä tahansa toimistosta. Työskentelymme vaatii keskittymistä ja tarkkuutta, mutta samalla käytämme paljon energiaa tiedostaessamme ja poistaessamme ympärillämme jatkuvasti olevia häiriötekijöitä. 

Puhtaassa ja raikkaassa ilmassa työteho ja -tulokset ovat parempia. Lämpötilalla, hiilidioksidipitoisuudella ja kosteustasolla on suuri merkitys. Entäpä sitten neljäs tärkeä viihtyvyyteen vaikuttava muuttuja – ääni?

Viihtyvyyden neljäs tärkeä muuttuja on äänitaso

Melu on juuri sitä, mitä sana antaa ymmärtää - ei-toivottua. Melua esiintyy nykyisessä elin- ja työympäristössä enemmän kuin koskaan aiemmin ja monella eri tasolla. Se on usein kiusallista tai keskittymistä häiritsevää, mutta desibelitasojen noustessa myös terveydelle haitallista.

Automatisoidulla ilmastointijärjestelmällä varmistetaan hyvä sisäilma, jolloin työskentelyn lomassa ei tarvitse kiinnittää huomiota lämpötilaan, hiilidioksidipitoisuuteen tai tilan kosteustasoon. Jotta automatisointi toimii; ilman pitää liikkua kanavistossa sekä palveltavissa tiloissa. Kun ilma saadaan liikkumaan ilmanvaihtokoneen avulla, syntyy ääntä joka kulkee ilmastointikanavistossa eri tilojen välillä. Oikein mitoitetuissa järjestelmissä ilman liikkeestä aiheutuvat äänet voidaan kuitenkin minimoida niin, että ylellisen hiljaisuuden rikkoo ainoastaan sermin takana kuuluvan kollegan ääni.

Ilmanvaihdon äänenvaimennus on oma tekniikan lajinsa ja äänenvaimentimien tuotekehitykseen on käytetty lukuisia tunteja niin suunnittelupöydällä, laboratorioissa kuin vaimennettavissa kohteissa. Lindabin Jyväskylän yksikössä ilmanvaihdon äänenvaimentimien tuotekehitystä sekä valmistusta on harjoitettu jo 1980-luvulta lähtien. Vuosikymmenien aikana vaimentimien valmistustavat ja –materiaalit ovat muuttuneet lukuisia kertoja. Tällä hetkellä Jyväskylässä keskitytään vaimentimien valmistuksen osalta isojen teollisuusvaimentimien, pyöreiden vaimentimien sekä lamellivaimentimien valmistukseen. 

Jyv_tuotanto.png

[Jyväskylässä valmistettuja teollisuusvaimentimia]

Äänenvaimentimien mitoitus

Vaikka valmistustavat ja -materiaalit vaihtuvat, pysyy tekniikka vaimennuksessa samana. Vaimentimien periaatteena on vaimentaa ääni huokoiseen vaimennusmateriaaliin ennen kuin ääni tulee kanavaa pitkin tilaan. Oikean vaimenninmitoituksen tekemiseen löytyy hyviä työkaluja taulukkolaskennoista uusimpiin nettipohjaisiin laskentaohjelmiin, kuten LindQST.

Lindqst - mitoitus ja valintatyökalu

[lindQST - tuotevalintaohjelma]

Kun ilmastointijärjestelmien äänenpainetaso on saatu vaimennettua miellyttävälle tasolle, pitää huomiota kiinnittää vielä huoneen akustiikkaan. Huomioitavaa on, että huoneessa olevien päätelaitteiden äänenpainetasoon saattaa tulla jopa 9 desibeliä lisää, mikäli niiden sijoitusta ja lähellä olevien pintojen kovuutta ei ole mietitty. LindQST -laskentaohjelman avulla voidaan myös tarkastella sekä välttää nämä tilanteet. 

 

Huoneen äänitason mallinnus

[Huoneakustiikan optoimointi lindQST:ssä]

Ota lindQST käyttöön ilmaiseksi 

Varmista viihtyvyys

Lopullisen silauksen viihtyvyyden varmistamiseksi – varsinkin suurissa tiloissa – on äänen heijastumisen estäminen pinnalta toiselle. Huoneen kaiunnan (jälkikaiunta-ajan) pienentämiseksi voidaan asentaa akustolevyjä vapaille pinnoille. Yleisimmin levyt kiinnitetään kattoon ja seinille, mutta myös pöytälevyn alle kiinnitetyt vaimennuslevyt pienentävät kaiuntapintojen määrää. Acutec levyt voidaan myös integroida suoraan lämmitys- ja jäähdytyspaneeleihin tai niiden päälle kattopintaan. Lisätietoa säteilypaneelien huonevaimennus-ominaisuuksista löydät täältä.

Lindabin Acutec®- levyjen pintaan voidaan halutessa painaa sisustukseen suunniteltuja tehostekuvia tai vaikka tilan käyttäjien omia valokuvia. Akustiikkalevyjä itse maalattaessa kannattaa varoa, ettei maalia tule liian paljon ja siten estä äänen vaimentumista levyyn.

Acutec päivakodissa

[Acutec® -levyt päiväkodin katossa]

...Taas lähes kahdeksan tuntia työtä näyttöä tuijottaen, avokonttorissa. Stressi tuntuu painavan päälle, kun deadline lähestyy minuutti minuutilta. Käännän sälekaihtimia pienemmälle, auringon säteiden osuessa näytölleni. Huoneen lämpötilasta en olisikaan huomannut auringonpaistetta. Viimeiset lauseet kirjoitettu ja homma tehty. Pitkän päivän jälkeen ei uupumuksesta ole tietoakaan, kun laitan tietokoneen kiinni ja lähden kotiin. Päätelaitteen altakulkiessani huomaan huoneessa kuuluvan vaimean ilmastoinnin huminan.”

Tutustu äänenvaimennusratkaisuihimme

 

Topics: akustiikka, ilmanvaihdon äänenvaimennus, sisäilma

Piia Kyrönlahti

Äänenvaimennuksen ja teollisten ilmanvaihtoratkaisujen asiantuntija. Piialla on vankka kokemus eri puolille maapalloa toimitetuista vaativista teollisuusprojekteista.
piia.kyronlahti@lindab.com
Verkostoidutaan:

Etsi blogista

Tilaa blogijulkaisumme sähköpostiisi

Seuraa meitä

Uusimmat

Blogimme

Tarkoituksena on antaa sinulle vastauksia sekä tietoa yhtiöstämme pintaa syvemmältä. Tarkastelemme rakennus- ja taloteknisen alan ajankohtaisia teemoja eri näkokulmista. Kerromme ratkaisuista, joilla täytetään mukavuuteen, yksinkertaisuuteen ja energiatehokkuuteen liittyvät vaatimukset.